فهرست مطالب

مجله بیمارستان
سال نوزدهم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سجاد مشکی، شقایق وحدت*، سمیه حسام صفحات 1-8
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی علل مراجعه مجدد بیماران به بیمارستان های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی بم در سال 1398 انجام گرفته است.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی تحلیلی بوده و جامعه پژوهش آن بیمارانی بوده است که در بیمارستان های پاستور بم، جواد الایمه شهرستان نرماشیر و آیت الله هاشمی رفسنجانی شهرستان ریگان در بازه زمانی سال 1398، مراجعه مجدد داشتند. در این پژوهش، 312 پرونده بیمار به عنوان نمونه پژوهش به صورت تصادفی انتخاب گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات چک لیست بود. تجزیه وتحلیل اطلاعات توسط نرم افزار SPSS نسخه 23 و با استفاده از آزمون های توصیفی و تحلیلی (کای اسکویر و تحلیل واریانس یک طرفه) انجام شد.

    نتایج

    بر اساس یافته های مطالعه 34 درصد از مراجعات مجدد در بخش داخلی بودند. میانگین هزینه های بستری مراجعه مجدد برابر با 17،265،353 ریال بود. بیشترین علل مراجعات مجدد بیماری جدید (2/46 درصد) و عود بیماری (8/39 درصد) بوده است. یافته های حاصل از آمار استنباطی رابطه معنی داری بین علل مراجعه مجدد با جنسیت (566/0=P)، سن (065/0=P) و هزینه ها (625/0=P) نشان نداد اما بین علل مراجعه مجدد با وضعیت تاهل (049/0=P) رابطه معنی داری وجود داشت و افراد متاهل مراجعه مجدد بیشتری نسبت به افراد مجرد داشتند.

    نتیجه گیری

    لازم است به بخشی از مراجعات مجدد که مربوط به عود بیماری می باشد توجه بیشتری شود و با استاندارد نمودن فرایندها و ابزارهای بیمارستانی و آموزش کارکنان و استفاده از روش های نوین تشخیص و درمان از بروز این گونه از مراجعات مجدد جلوگیری نموده و کیفیت خدمات درمانی را افزایش داد.

    کلیدواژگان: مراجعه مجدد، هزینه، علل، بیمارستان، بم
  • مهسا محمودی، سید جعفر زنوزی*، سید ابوالفضل ابوالفضلی صفحات 9-18
    زمینه و هدف

    این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر انتخاب پزشکان در تجویز دارو و استفاده از برند ملی یا خارجی بر اساس سبک های تصمیم گیری مدل اسپرولز و کندال در بین پزشکان شهر ارومیه پرداخته است. با توجه به شیوع بیماری کرونا در کل جهان، تصمیمات پزشکان و ترجیحات آنان در تجویز دارو یک امر حیاتی تلقی می شود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به لحاظ ماهیت از نوع کاربردی و از لحاظ اجرا پیمایشی به شمار می آید. نمونه آماری این پژوهش شامل 400 نفر از پزشکان عمومی، متخصص و فوق متخصص، شهر ارومیه بود. با استفاده از آزمون کلموگروف اسمیرنوف نرمال بودن داده ها مورد سنجش قرار گرفته است. همچنین برای پایایی پرسشنامه از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. برای اندازه گیری قدرت یا درجه رابطه ی خطی بین دو متغیر مستقل از تجزیه وتحلیل رگرسیون استفاده شد. همچنین نرم افزار مورد استفاده SPSS بود.

    نتایج

    نتیجه بیانگر آن بود که از شش عامل، پنج عامل (عامل کیفیت، عامل نام تجاری، عامل جدید بودن، عامل قیمت، عامل وفاداری) و همچنین عامل صرفه جویی در وقت و انرژی نیز در بین پزشکان موثر شناسایی شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به مطرح شدن 7 عامل موثر بر تصمیم گیری پزشکان نتایج بیانگر این بود که پزشکان در ترجیحات خود اهمیت زیادی به تجویز دارو با کیفیت می دهند از طرفی نام تجاری نیز در تصمیم گیری های پزشکان جایگاه ویژه ای را به خود اختصاص داده است که شرکت ها و سازندگان دارو نیز باید به برندسازی محصولات خود اقدام کنند.

    کلیدواژگان: پزشک، عامل تصمیم گیری، دارو، برند
  • ابراهیم جعفری پویان، حجت رحمانی، محمدامین میرشکاری* صفحات 19-30
    زمینه و هدف

    شناسایی چالش های دفاتر بهبود کیفیت در برنامه ریزی کیفیت خدمات بیمارستان و تلاش برای  ارایه راهکار مناسب حل مشکلات این دفاتر علاوه بر تقویت دفاتر به افزایش کیفیت خدمات بالینی و غیر بالینی بیمارستان نیز کمک می نماید. این پژوهش با هدف بررسی چالش های دفاتر بهبود کیفیت بیمارستان ها و ارایه راهکار مناسب آن ها انجام شده است.

    مواد و روش ها

    پژوهش کیفی حاضر به روش پدیدارشناسی طراحی شده است. با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 40 نفر از مدیران و روسای بیمارستان ها، مترون ها، کارشناسان بهبود کیفیت بیمارستان ها و کارشناسان دفاتر نظارت و اعتباربخشی دانشگاه های علوم پزشکی شهر تهران داده ها جمع آوری شد. روش تحلیل موضوعی برای تحلیل داده ها استفاده شد. با کمک نرم افزار Maxqda10 تحلیل و طبقه بندی داده های جمع آوری شده صورت گرفت.

    نتایج

    با تحلیل مصاحبه ها در حوزه چالش ها و راه کارها کدهای استخراج شده در چهار حیطه مدیریت، استانداردها، ارزیابی و کارکنان طبقه بندی گردید که بیشترین کدها مربوط به مدیریت با 5 عنوان اصلی و 21 عنوان فرعی بود. بیشترین راه کارها مربوط به حیطه مدیریت بود.

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه نشان می دهد غالب چالش ها و راه کارها در حیطه مدیریت هستند و برای بهبود وضعیت دفاتر بهبود کیفیت تمرکز بر اصلاح این حیطه کمک کننده خواهد بود.

    کلیدواژگان: چالش ها، راهکارها، دفاتر بهبود کیفیت، بیمارستان
  • لیلا حسینی قوام آباد، عباس وثوق مقدم*، روح الله زابلی، محسن اعرابی صفحات 31-44
    زمینه و هدف

    حاکمیت بالینی یکی از چارچوب های مهم در زمینه ارتقا مستمر کیفیت و ایمنی در نظام های بهداشتی و درمانی به شمار می رود. شناسایی محور های این رویکرد با توجه به شرایط بومی، از اولویت های مهم نظام سلامت است. مطالعه حاضر با هدف شناسایی دیدگاه ذی نفعان در خصوص محورهای حاکمیت بالینی در مراقبت های اولیه سلامت انجام گردید.

    مواد و روش ها

    مطالعه ی حاضر از نوع کیفی است که با روش تحلیل چارچوب مفهومی در سال 1398-1399 انجام شد. جامعه آماری مطالعه افراد کلیدی سیاست گذار وزارت بهداشت، معاونت بهداشتی دانشگاه، شبکه بهداشت و درمان شهرستان، انجمن پزشکان خانواده، پزشکان خانواده و مرکز پژوهش های مجلس بودند. مشارکت کنندگان در این پژوهش به صورت هدفمند و گلوله برفی وارد مطالعه شدند. داده ها از طریق مصاحبه ی نیمه ساختاریافته جمع آوری و تحلیل و کدگذاری آن ها با کمک نرم افزار 11 MAXQDA انجام شد.

    نتایج

    با توجه به بررسی دیدگاه مصاحبه شوندگان، یافته های پژوهش در 4 بعد اصلی: ابعاد حاکمیت بالینی، پیش نیازها و ساختارها، متولیان تصمیم گیر و ابعاد سنجش کیفیت و ایمنی، دسته بندی و در 17 درون مایه فرعی که شامل: مشارکت جامعه، ممیزی بالینی، اثربخشی بالینی، مدیریت کارکنان، آموزش، استفاده از اطلاعات، مدیریت خطر، راهنماها و دستورالعمل ها، ارتقاء شاخص های سلامت، تجهیزات و امکانات، نظام ارجاع، تامین مالی، متولیان دخیل در سیاست گذاری، اثربخشی، کارایی، انسانی بودن خدمات و عدالت بودند، شناسایی و استخراج گردیدند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها جهت تسهیل اجرای حاکمیت بالینی راهکارهایی مانند زیرساخت های مناسب، تعهد مدیران، فرهنگ حمایتی، دانش کافی، پایش و ارزشیابی، فرهنگ سازی مناسب، امکانات و تجهیزات و منابع مالی کافی پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: حاکمیت بالینی، مراقبت های اولیه سلامت، کیفیت، ایمنی، استان مازندران
  • فاطمه وحدتی، محمدرضا محمدخانی، امید خسروی زاده، رعنا سهیلی راد، سوگل ساریخانی، بهمن احدی نژاد* صفحات 45-54
    زمینه و هدف

    بیمارستان های آموزشی علاوه بر فراهم کردن خدمات اثربخش و عادلانه برای گروه های کم درآمد، برای اینکه عملکرد عملیاتی متوازن و مثبتی داشته باشند، باید سهم قابل ملاحظه ای از تقاضای گروه های پردرآمد را بدست آورند. این مطالعه با هدف بررسی میزان بازارگرایی مراکز آموزشی-درمانی قزوین انجام شده است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش مطالعه ای توصیفی-تحلیلی است که در سال 1399 در مراکز آموزشی-درمانی دانشگاه علوم پزشکی قزوین بصورت مقطعی و داده ها در بازه یک ماهه، از طریق پیمایش پرسشنامه ای گردآوری شد. جامعه موردمطالعه، کل کارکنان شاغل در 6 بیمارستان این دانشگاه بود که از روش نمونه گیری سهمی-تصادفی انتخاب گردید. اطلاعات موردنیاز با جمع آوری 411 پرسشنامه سنجش بازارگرایی، بدست آمده و در فضای نرم افزار SPSS 16 آنالیز شدند. برای مقایسه میانگین ها از آنالیز واریانس یک طرفه با فاصله اطمینان 95 درصد، استفاده شد.

    نتایج

    میزان بازارگرایی کل بیمارستان ها 88/2 از 5 بدست آمد. بعد توجه به مشتری بیشترین میانگین (32/3 از 5) و بعد توجه به رقیب کمترین میانگین (80/2 از 5) را داشتند. میانگین بعد هماهنگی بین وظایف نیز 86/2 از 5 بود. به غیر از بعد توجه به رقیب، ازنظر میزان بازارگرایی، توجه به مشتری و هماهنگی بین وظایف، تفاوت معنادار آماری دیده شد (05/0>p).

    نتیجه گیری

    این بیمارستان ها از نظر میزان بازارگرایی، مشتری گرایی و توجه به رقیب به ترتیب در وضعیت متوسط، بالاتر و کمتر از متوسط هستند. برای بدست آوردن بازار خدمات پرسود، بیمارستان ها باید برنامه راهبردی در مقابل رقبا پیاده و وظایف کارکنان را در جهت تقویت بازارگرایی هدایت کنند.

    کلیدواژگان: بازارگرایی، توجه به مشتری، توجه به رقیب، بیمارستان
  • حجت رحمانی، قاسم رجبی واسوکلایی، رجبعلی درودی، مانی یوسف وند، زینب فکورفرد* صفحات 55-63
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت و جایگاه بخش بهداشت و درمان در برنامه های توسعه اقتصادی-اجتماعی، آگاهی از وضعیت موجود، شناخت مسایل و مشکلات آن ضروری است. مشخص نمودن هزینه ها و میزان سودآوری و یا حتی زیان دهی در بخش سلامت کمک بسیار زیادی به مدیریت هزینه ها می نماید. هدف از این مطالعه بررسی قیمت تمام شده خدمات آزمایشگاهی متداول و مقایسه آن با تعرفه های مصوب وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در بیمارستان منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران می باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر به صورت مقطعی و گذشته نگر انجام گرفت. در این مطالعه از تکنیک هزینه یابی بر مبنای فعالیت استفاده شد. جامعه مطالعه، آزمایشگاه بیمارستان منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران بود. ابزار گردآوری داده ها فرم های اطلاعاتی، مصاحبه و مشاهده مستقیم بود. تجزیه وتحلیل با استفاده از نرم افزار Excel انجام و در نهایت قیمت تمام شده با تعرفه مصوب مقایسه گردید.

    نتایج

    یافته ها بیانگر این است که بیشترین و کمترین هزینه ها به ترتیب مربوط به هزینه نیروی انسانی و هزینه حامل های انرژی است. بیشترین قیمت تمام شده مربوط به آزمایش آنالیز ادرار و کمترین مربوط به آزمایش های سدیم و پتاسیم بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان می دهد قیمت تمام شده خدمات آزمایشگاهی متداول در بیمارستان منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران با تعرفه های مصوب وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در سال 1398 متفاوت می باشد.

    کلیدواژگان: هزینه یابی بر مبنای فعالیت، قیمت تمام شده، آزمایشگاه
  • سراج الدین گری، سعید بینات* صفحات 65-76
    زمینه و هدف

    در ایران، نظام اعتباربخشی عمدتا بر بیمارستان ها متمرکزشده و هنوز موفق به ارایه استانداردهایی برای مراکز درمانی مستقل مانند درمانگاه های مستقل نشده است. مطالعه حاضر به گزارش تدوین چارچوب اعتباربخشی برای درمانگاه های مستقل وابسته به نیروهای مسلح کشور پرداخته است.

    مواد و روش ها

    این سند یک مطالعه ترکیبی (کیفی-کمی) را گزارش نموده است. توافق متخصصین (30 نفر) در مورد نتایج حاصل از یک مرور نظام مند (201 گویه) با استفاده از پرسشنامه و سه جلسه متخصصین کسب گردید. ضروری بودن هریک از گویه ها با روش نسبت روایی محتوا و وزن استانداردها و سرفصل ها بر اساس میانگین محاسبه گردید.

    نتایج

    201 گویه موجود، به 75 استاندارد در 13 سرفصل به عنوان استانداردهای نهایی به همراه وزن هر یک از آن ها تبدیل گردید.

    نتیجه گیری

    این چارچوب می تواند به عنوان ابزار مقایسه در میان مراکز درمانی مستقل بکار گرفته شود و برای اجرای آن تربیت ارزیابان، تمهید پیش نیازهای قانونی و سازمانی ضروری است.

    کلیدواژگان: اعتباربخشی، درمانگاه، مدل، نیروی های مسلح، نظامی
  • کیارش قدیمی* صفحات 77-78

    خودشیفتگی یا نارسیسیسم نوعی اختلال شخصیت است که در آن، فرد خود را بزرگ و مهم می پندارد و به گونه ای غلوآمیز احساس توانایی و لیاقت می کند. یکی از زمینه های بروز این اختلال در سطح دانشگاه است و می توان نشانه های این نوع اختلال را در برخی از اعضای هییت علمی دانشگاه نیز مشاهده نمود و به نظر می رسد این افراد نیز دچار نوعی اختلال نارسیسیم علمی - آکادمیک شده اند. در این نوع خودشیفتگی، فرد، دارای یک حس خودباوری بیش ازحد بوده و شیفته قدرت و تحکم است و نسبت به دیگران بی علاقه می شود و خواستار توجه دیگران بوده و احساس می کند که سزاوار توجه ویژه است. در سطح علمی و آکادمیک، این افراد به طرق مختلف و با سوءاستفاده از دانشجویان (استفاده از توانایی آن ها در مقاله نویسی و انجام کارهای پژوهشی با تهدید و ارعاب) سعی در ارتقا خود دارند. این افراد اغلب ادعا می کنند که از نظر سواد علمی برتر بوده و ضریب هوشی بالایی دارند و مرتب به همکاران خود تهمت زده و عملکرد آن ها را مورد نقد غیر منصفانه قرار می دهند. ضرورت ایجاب می کند که ضمن جلوگیری از قرار گرفتن آنان در موقعیت های مدیریتی، از طریق مراکز مشاوره دانشگاهی نیز مورد ارزیابی قرار گرفته و در صورت نیاز از طریق آگاهی رسانی به همکاران و خانواده، تحت درمان قرار گیرند.

    کلیدواژگان: خودشیفتگی علمی
|
  • Sajjad Moshki, Shaghayegh Vahdat*, Somayeh Hesam Pages 1-8
    Background

    The present study aimed to determine the causes of patients' readmission in hospitals affiliated to Bam University of Medical Sciences in 2019.

    Materials & Methods

    The current study was a descriptive-analytic study and the study population included patients readmitted in Pasteur Hospital in Bam, Javad Al-Aimeh Hospital in Narmashir, and Ayatollah Hashemi Rafsanjani Hospital in Regan in 2019. The samples consisted of 312 patient records which were chosen randomly. Data were collected by a checklist and were analyzed using SPSS software version 23 and descriptive and analytical tests (Chi-square and one-way analysis of variance).

    Results

    The results showed that the internal medicine department received 34% of readmissions. The average readmission cost was 17,265,353 Rials. The most common reasons for readmissions were having a new disease (46.2 percent) and recurrence of the former disease (39.8 percent). Findings of inferential statistics revealed no significant relationship between the causes of readmissions and gender (P = 0.566), age (P = 0.065), or costs (P = 0.625), but there was a significant relationship between the causes of readmissions and marital status (P = 0.049) and married people had more readmissions than single people.

    Conclusion

    It is necessary to pay more attention to readmissions caused by disease recurrence. It is also possible to prevent such readmissions and improve the quality of medical services by standardizing hospital processes and tools, standardizing staff training, and employing new diagnostic and treatment methods.

    Keywords: Readmission, Cost, Causes, Hospital, Bam
  • Mahsa Mahmoodi, Seyyed Jafar Zonoozi*, Seyyed Abolfazl Abolfazli Pages 9-18
    Background and Objective

    The aim of this study was to investigate the factors affecting the physicians' decisions in prescribing medicine and in using national and foreign brands of medicine with the help of decision-making styles of Sprolls and Kendall models among physicians in Urmia. Given the prevalence of COVID-19 disease worldwide, physicians' decisions and preferences in prescribing medication are considered vital.

    Methods

    The present study is an applied survey.  The study population included 400 general practitioners, specialists and subspecialists in Urmia. The normality of data was measured using Kolmogorov-Smirnov test. Cronbach's alpha was also used for reliability of the questionnaire. Regression analysis was used to measure the strength or degree of linear relationship between two independent variables. SPSS software was also used for data analysis.

    Results

    The results showed that out of six influential factors, five factors (quality, brand, newness, price, and loyalty) were identified among physicians. In addition to identified factors, a new factor namely "time and energy saving" was also a determining factor.

    Conclusion

    Considering the 7 factors influencing physicians 'decision-making, the results showed that physicians pay a great amount of attention to prescribing quality medicine in their preferences. On the other hand, the brand has a special place in physicians' decisions; therefore, drug companies and manufacturers should also care about branding their products.

    Keywords: Doctor, Deciding factor, Medication, Brand
  • Ebrahim Jaafari Pooyan, Hojjat Rahmani, Mohammadamin Mirshekari* Pages 19-30
    Introduction

    Identifying the challenges of Quality Improvement Offices (QIOs) not only helps in planning the quality of hospital services and in trying to provide a suitable solution to solve the problems of these offices but also plays an important role in strengthening the offices and increasing the quality of clinical and non-clinical services of hospitals. This study aimed to investigate the challenges of quality improvement offices in hospitals and provide appropriate solutions.

    Methods

    The present qualitative research was conducted using semi-structured interviews with 40 managers and hospital boards, matrons, quality improvement experts of hospitals and accreditation offices experts of medical universities in Tehran. Content analysis method was used to analyze the data obtained from the interviews. Then, the collected data were analyzed and classified by MAXQDA10 software.

    Results

    By analyzing the interviews in the field of challenges and solutions, the extracted codes were classified into four areas of management, standards, evaluation and staff. The most codes were related to management with 5 themes and 21 sub-themes. In addition, most of the solutions were related to the field of management.

    Conclusion

    The findings of the study showed that most of the challenges and solutions were in the field of management. Focusing on this field could be helpful in improving the quality of offices performance.

    Keywords: Quality improvement, Challenges, Hospitals
  • Leila Hosseini Ghavam Abad, Abbas Vosoogh Moghadam*, Rouhollah Zaboli, Mohsen Aarabi Pages 31-44
    Background and Aim

    Clinical governance is one of the important frameworks for continuous quality improvement and safety in health care systems. Identifying the axes of this approach according to local conditions is one of the important priorities of the health system. The aim of this study was to identify the views of stakeholders on the axes of clinical governance in primary health care based on family physicians in Mazandaran province.

    Methods

    The present qualitative study was conducted using the conceptual framework analysis method in 2018-2019. The study population were key policy makers of Ministry of Health, Health deputy of the University, the county health network, family physicians association, family physicians, and the parliament research center. Participants were selected using purposeful and snowball sampling methods. Data were collected through semi-structured interviews and were analyzed and coded using MAXQDA 11 software.

    Findings

    According to the interviewees' views, the research findings were classified into 4 main dimensions: dimensions of clinical governance, requirements and structures, decision-makers and dimensions of quality and safety assessment. 17 sub-themes including community participation, clinical audit, clinical effectiveness, personnel management, training, information use, risk management, guidelines and procedures, promotion of health indicators, equipment and facilities, referral system, financing, policy makers, effectiveness, efficiency, human aspects of services and justice were identified and extracted.

    Conclusion

    According to the research findings, to facilitate the implementation of clinical governance, solutions such as the existence of appropriate infrastructure, commitment of managers, supportive culture, sufficient knowledge, monitoring and evaluation, appropriate culture building, facilities and equipment and sufficient financial resources are suggested.

    Keywords: Clinical Governance, Primary Health Care, Quality, Safety, Mazandaran Province
  • Fateme Vahdati, Mohammadreza Mohammadkhani, Omid Khosravizadeh, Rana Soheylirad, Sogol Sarikhani, Bahman Ahadinezhad* Pages 45-54
    Background

    In addition to providing effective and equitable services to low-income groups, teaching hospitals must obtain a significant share of the demand of high-income groups in order to have a balanced and positive operational performance. The aim of this study was to investigate the market orientation of teaching and medical hospitals in Qazvin.

    Materials & Methods

    This descriptive-analytical study was conducted at teaching and medical hospitals of Qazvin University of Medical Sciences in a cross-sectional manner in 2020. Data were collected in a one-month period through a questionnaire survey. The study population was the total staff working in 6 hospitals of this university who were selected using quota-random sampling method. The required data were obtained by collecting 411 market orientation questionnaires (Ahmad and Eqbal 2013) and were analyzed in SPSS 16 software. One-way analysis of variance with 95% confidence interval was used to compare the means.

    Results

    The market orientation of all studied hospitals was 2.88 out of 5. Also, customer orientation had the highest average (3.32 out of 5) and paying attention to competitors had the lowest average (2.80 out of 5). The mean for dimension of coordination between tasks was 2.86 out of 5. Apart from paying attention to competitors, there was a statistically significant difference in terms of market orientation, customer orientation and coordination between tasks(P <0.05).

    Conclusion

    The status of the studied hospitals were in medium, high and below the average in terms of market orientation, customer orientation and attention to the competitor, respectively. To achieve a profitable service market, hospitals must implement a strategic plan against competitors and direct staff duties to strengthen market orientation.

    Keywords: Market Orientation, Customer orientation, Competitor orientation, Hospital
  • Hojjat Rahmani, Ghasem Rajabi Vasoukola, Rajabali Daroudi, Mani Yousefvand, Zeinab Fakoorfard* Pages 55-63
    Background

    Considering the importance and position of the health sector in socio-economic development programs, it is necessary to be aware of the current situation and to recognize its issues and problems. Determining costs and the amount of profit or even loss in the health sector helps in managing costs. The purpose of this study was to evaluate the cost of common laboratory services and compare them with the tariffs approved by the Ministry of Health and Medical Education in the selected hospital of Tehran University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    The present study was a cross-sectional and retrospective study. In this study, activity-based costing technique was used. The study population was the laboratory of the selected hospital of Tehran University of Medical Sciences. Data collection tools were information forms, software, interviews and direct observation. The analysis was performed using Excel 2016 software and finally, the cost price was compared with the approved tariff.

    Results

    The findings indicated that the highest and lowest costs were related to the cost of manpower and energy carriers, respectively. The highest cost was related to the urine analysis test and the lowest was related to the sodium and potassium tests.

    Conclusion

    The results of this study showed that the cost of conventional laboratory services in the selected hospital of Tehran University of Medical Sciences and the tariffs approved by the Ministry of Health and Medical Education in 2019 were different.

    Keywords: Activity Based Costing, Cost, Laboratory
  • Serajaddin Gray, Saeed Bayyenat* Pages 65-76
    Background

    In Iran, the accreditation system is mainly focused on hospitals and has not yet succeeded in providing standards for independent medical centers such as independent clinics. The present study reports the development of an accreditation framework for independent clinics affiliated with the country's armed forces.

    Materials & Methods

    This is a mixed (qualitative-quantitative) study. Experts' agreement (30 people) on the results of a systematic review (201 items) was obtained using a questionnaire and through holding three expert panels. The necessity of each item was calculated using the method of content validity ratio and the weight of standards and headings based on the average.

    Results

    The existing 201 items were converted into 75 standards in 13 headings as final standards with the weight of each item.

    Conclusion

    This framework can be used as a comparison tool between independent medical centers and it is necessary to train evaluators, and prepare legal and organizational requirements in order to implement it.

    Keywords: Accreditation, Clinic, Model, Armed forces, Military
  • Kiarash Ghadimi* Pages 77-78

    Narcissism is a type of personality disorder in which a person considers himself great and important and exaggeratedly feels capable and worthy. One of the places in which this disorder can occur is at the university level. The symptoms of this type of disorder can be seen in some faculty members and it seems that these people also have some kind of scientific-academic narcissism disorder. In this type of narcissism, the person has a sense of overconfidence and is fascinated by power and dominance, becomes disinterested in others, demands the attention of others, and believes that he deserves special attention. At the scientific and academic level, these people try to promote themselves in various ways and by abusing students (using their ability to write essays and making them do research with threats and intimidation). These people often claim to be superior in terms of scientific literacy and have a high IQ, and constantly slander their colleagues and criticize their performance unfairly. It is necessary that while preventing them from holding any managerial positions, they should also be evaluated through academic counseling centers and, if necessary, be cured through informing colleagues and family.

    Keywords: Scientific-academic narcissism